STOAS Referentiecase


Stoas Vilentum University is een op onderzoek gebaseerd instituut met opleidingen voor studenten die een loopbaan willen beginnen als leraar in de landbouw. Toen de universiteit besloot een nieuwe campus in Wageningen te bouwen, stelden ze dat het gebouw zo duurzaam mogelijk moest zijn.


Dankzij zijn duurzaamheidsreferenties was duurzaam staal een logische keuze voor deze monumentale nieuwe aanwinst op de Wageningse campus van Stoas. JACK MULLER stelde een organisch gecoate stalen oplossing voor met een duurzame certificering, vrij van zware metalen en chromaten.

[STOAS Wageningen | Jack Muller]
STOAS Wageningen | JACK MULLER
[STOAS Wageningen | Jack Muller]
STOAS Wageningen | JACK MULLER
[STOAS Wageningen | Jack Muller]
STOAS Wageningen | JACK MULLER

Staalplaat op maat

De Granite® HDX coils zijn tot stalen platen vervaardigd door JACK MULLER. Aanvankelijk werd door de architecten ander materiaal gekozen. JACK MULLER twijfelde echter aan de geschiktheid van het materiaal voor dit project. In samenwerking met ArcelorMittal stelde JACK MULLER dubbelzijdige Granite® HDX voor. Aangezien het project zich in een vergevorderd stadium bevond, had de architect snel een staal nodig. Binnen twee weken na verzoek was dit geregeld.


Staal behandelen tegen de weersinvloeden

Hoewel ze over het juiste materiaal, de juiste kleur en het juiste verfsysteem beschikten, wilden de architecten de zekerheid van ArcelorMittal dat Granite® HDX bestand was tegen corrosie na perforatie. Het R&D-team van ArcelorMittal berekende verschillende opties alvorens een zinksubstraat van 350 g/m² (Z350) voor te stellen. De kathodische bescherming, door de toegepaste zinklaag, voorkomt tientallen jaren dat de snijranden van de perforaties, in deze luxe toegepaste voorgelakte gevelbekleding, aangetast wordt door de elementen.